La setmana passada es va celebrar l’Alzheimer’s Global Summit a Lisboa (Portugal) englobat dins del XI CIBERNED Scientific Forum. El congrés, organitzat per la Champalimaud Foundation, la Fundació Reina Sofia, la CIEN Foundation (centre for Research in Neurological Diseases, CRE Alzheimer (State Reference Centre for the Care of Persons with Alzheimer’s Disease and other Dementias of the Ministry of Health, Social Services, and Equality of Spain) i CIBERNED (Network Centre for Biomedical Research in Neurodegenerative Diseases), va reunir a grans investigadors de tot el món relacionats amb l’estudi de malalties neurodegeneratives, entre els quals van destacar el Dr. John O’Keefe (Premi Nobel 2014) i el Dr. Richard Axel (Premi Nobel 2004).

Dr. John O’Keffe a l’inici de la seva presentació titulada “Spatial functions of the hippocampus: a model system for studying dementia”

Dr. John O’Keffe a l’inici de la seva presentació titulada “Spatial functions of the hippocampus: a model system for studying dementia”

El congrés es va dividir en dues parts: una primera part que va tractar sobre els temes més socials de les malalties neurodegeneratives, el programa Social and Health (18-19 de setembre), i el programa Científic (20-22 de setembre). L’estudiant de doctorat Míriam Javier va assistir a les jornades científiques, on va presentar un pòster amb els últims resultats sobre la senyalització de Nrg1-ErbB4 en models de neurodegeneració.

La Miriam Javier durant la sessió de pòsters

La Miriam Javier durant la sessió de pòsters

En resum, va ser una setmana científicament molt intensa en la que es van poder veure els últims resultats de la ciència tant bàsica com clínica, entre els quals i, en la meva opinió, van destacar els avanços que s’estan obtenint amb experiments de l’estimulació del cervell, tant amb tècniques més invasives com el deep brain stimulation (del que ens va parlar el Dr. Andrés Lozano de la Universitat de Toronto, Canada) com amb ultrasons (Dr. José A. Obeso CIBERNED, CINAC, Spain i el Dr. Álvaro Pascual-Leone, Beth Israel Deaconess Hospital, USA), d’entre altres.

Finalment, us deixo l’enllaç de la última campanya que ha realitzat la Fundació Reina Sofia i que ens van mostrar durant el congrés. Un vídeo que ja aviso, és molt emotiu: